Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Τοξόπλασμα γκόντιι

     Τoxoplasma gkondii    
Τoxoplasma gondii

     τοξοπλάζμα γκόντιι    

Ερμηνεία:

Η λέξη τοξόπλασμα προέρχεται από το τόξον, από την οποία παράγεται η λατινική λέξη toxicum (δηλητήριο). Τοξόππλασμα σημαίνει τον οργανισμό που έχει σχήμα τόξου. Η λέξη gondii είναι το όνομα ενός τρωκτικού της Βορείου Αφρικής (Ctenodactylus gundi) στο οποίο πρωτοεντοπίστηκε το τοξόπλασμα [1, 2] και περιγράφηκε το 1908 από τους Nicolle και  Manceaux. Η τοξοπλάσμωση  gondii είναι από τις πιο συνθισμένες παρασιτικές λοιμώξεις του ανθρώπου και άλλων θερμόαιμων ζώων [3] .

Το Τοξόπλασμα γκόντιι είναι πρωτόζωο, υποχρεωτικά ενδοκυττάριο παράσιτο, που απαντάται σε τρεις μορφές: την ενεργό μορφή (ταχυζωΐτες), την ψευδοκύστη και την ωοκύστη. Τα αιλουροειδή είναι οι τελικοί ξενιστές και η δεξαμενή για την παραγωγή των σποροζωϊτών (ωοκύστεις), ενώ στους ενδιάμεσους ξενιστές (π.χ. θηλαστικά) απαντώνται μόνο οι ταχυζωΐτες και οι ψευδοκύστεις. Όλες οι παραπάνω μορφές είναι δυνητικά παθογόνες για τον άνθρωπο. Το παράσιτο περιγράφηκε αρχικά από τους Nicolle και Manceaux το 1908 στο τρωκτικό Ctenodactylus gundi.

Η λοίμωξη με το T. gondii είναι μια από τις συνηθισμένες παρασιτικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και τα λοιπά θερμόαιμα ζώα. Έχει ανευρεθεί σε όλο τον κόσμο από την Αλάσκα μέχρι την Αυστραλία.  Σχεδόν το ένα τρίτο της ανθρωπότητας έχει εκτεθεί σ’αυτό το παράσιτο. Ορολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις με  T. Gondii είναι συνηθισμένες στα άγρια σαρκοβόρα, περιλαμβανομένων των χοίρων, αρκούδων, τσακαλιών, αλεπούδων και διάφορα άλλα γουνοφόρα θηλαστικά. Κλινική και υποκλινική τοξοπλάσμωση έχει περιγραφεί και σε άλλα ζώα, όπως τα μαρσιποφόρα, τα οπληφόρα θηλαστικά, τους πιθήκους και τα θαλάσσια θηλαστικά [3].

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Hutchinson, G. 1997. Words to the Wise: Poison Arrows. The British Medical Journal. <URL: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/314/7082/0/j>. Last accessed 26 April 2008.

2. Freij, B. and J. Sever. 1991. Toxoplasmosis. Pediatrics in Review. <URL:http://pedsinreview.aappublications.org/cgi/content/abstract/12/8/227>. Last accessed 26 April 2008.

3. Hill DE1, Chirukandoth SDubey JP. Biology and epidemiology of Toxoplasma gondii in man and animalsAnim Health Res Rev. 2005 Jun;6(1):41-61.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Μικροβιολογία: